Fraktioneret laser for hudforyngelse, strækmærker, arvæv, rynker, akne-ar samt læbeforyngelse

INTRODUKTION TIL BEHANDLINGEN

Carefull Skincare tilbyder behandling med fraktioneret laser, som er et indgreb der kan reducere visse typer rynker, ar og strækmærker. Den kan forbedre hudens struktur og reducere pigmentforandringer hvorved der fremkommer en betydelig foryngelse af huden. Med alderen ses et tab af kollagen, elastin og glykosaminglykaner i huden der fører til at huden bliver mere slap og der dannes rynker (særligt omkring øjne, mund og på kinder). Sollys påvirker huden og kan ved manglende beskyttelse give solskader og forværre forekomsten af rynker.

HVAD KAN FRAKTIONERET LASER ANVENDES TIL

Fraktioneret laser er en effektiv hudforyngende behandling, som stimulerer epidermis (overhuden) til nydannelse af kollagen, elastin og glykosaminglykaner i dermis (læderhuden). Den reducerer forekomsten af rynker signifikant, og den er effektiv til behandling af ar. Fraktioneret laser er også effeltivt til behandling af strækmærker, et kosmetisk hudproblem, som ellers kan være nærmest umuligt at behandle med godt resultat. Huden på læberne bliver med årene ofte rynket, tør og kedelig. Dette kan i sig selv får læberne til at syne mindre. Ved behandling med fraktioneret laser på læberne, kan huden forynges, hvilket giver flotte naturlige læber.

FØR BEHANDLING

Huden må ikke være skadet eller solbrændt. Der må ikke anvendes solarium eller dyrkes sol i minimum 2 uger før behandlingen. Inden behandlingen påføres der en bedøvelsescreme (EMLA) på området, som skal sidde på i ca. 15-20 min. Uden bedøvelsescreme kan behandlingen være smertefuld. Bedøvelsescremen vil reducere smerten, og laserbehandlingen vil herefter føles som en varm prikken i huden.

SELVE BEHANDLINGEN

Behandling Ved fraktioneret laser absorberes en bølgelængde på 1550 nm i vandmolekyler i både epidermis (overhuden) og dermis (læderhuden), således at huden opvarmes. Fraktioneret laser er en videreudvikling af den traditionelle ablative CO2laser hvor hele overhuden bliver fjernet på én gang. Ved den fraktionerede teknik behandles kun en del af huden, idet man med en raffineret teknik skyder laserstrålen mod huden i et fintmasket mønster, så der dannes små søjler i huden, såkaldte mikroporer, hvorimellem huden er intakt. Laseren indstilles helt individuelt afhængig af den ønskede effekt og hvilke hudforandringer, som ønskes behandlet. Man kan således variere størrelsen af det behandlede område ved hvert laserskud samt dybde af de enkelte laserhuller. Ligeledes varieres antallet af passager over behandlingsområdet ud fra den enkeltes behov.

EFTER BEHANDLINGEN

Huden vil have en brændende fornemmelse i behandlingsområdet. Du vil få køleposer med fra klinikken, som du kan anvende de næste par timer, til den brændende fornemmelse er forsvundet. Man kan have gavn af at tage 1 g Panodil en halv til en hel time før behandlingen. Huden vil typisk være rød og hos nogle en smule hævet. Toppen af det øverste hudlag (stratum corneum) over lasersøjlerne vil gendannes inden for 24 timer, og den øvrige hudbarriere forbliver intakt under hele forløbet. I sjældne tilfælde kan der dannes små væskende sår. Efter typisk 36-48 timer kan der på nogle ses små brune pletter svarende til laser søjlerne og huden kan opleves tør og ru i op til 4-10 dage. Du er altid velkommen på klinikken til en kontrol efter 3-4 uger. Man kan have glæde af at påføre det behandlede hudområde med en god fugtighedslotion gentagne gange om dagen i de første dage efter behandlingen. Carefull Skincare anbefaler PCA Skin produkter, sygeplejersken vil tale med dig om dette. For at undgå infektioner i huden, anbefales det at holde det behandlede hudområde rent og undgå at pille i eventuelle bitte små sår, og i det hele taget at mindske unødig berøring af huden. Forsigtighedsregler Da huden er ekstra sensitiv i de første 1-3 måneder efter behandlingen, anbefales det helt at undgå sol i denne periode. Færdes man i solen i op til 6 måneder efter behandling bør, der anvendes høj solfaktor (faktor SPF 30-50). Personer med mørkere hudtype (hudtype 4 og derover) har øget tendens til at danne pigmentforandringer, dvs. ændring i hudens farve i forbindelse med behandlingen. De vil derfor ikke alle kunne blive tilbudt behandling med fraktioneret laser. Postinflammatorisk hyper-pigmentering er ikke et stort problem med 1550 nm laser (i modsætning til CO2).

BIVIRKNINGER

De anførte naturlige efterreaktioner med hævelse og rødme ved behandlingen er en slags bivirkninger, men de er naturlige og nødvendige. Hos nogen kan det ved kraftigere behandling se mere voldsomt ud inden for det første døgn, hvorefter det falder til ro. Der er en lille risiko for forbigående pigmentforstyrrelser med enten mørkere eller lysere hud i de behandlede områder sammenlignet med ubehandlet hud. Denne bivirkning forværres ved udsættelse for sollys og ses oftere hos personer med naturligt mørkere farve i huden. Oftest udlignes det inden for et års tid. Ar-dannelse med fortykkede ar er meget sjældent forekommende. Risikoen for infektioner er sjælden, men en alvorlig bivirkning, da det øger risikoen for ar og pigmentforstyrrelser. Generelle kontraindikationer (Forhold der taler imod behandling) Cancer – særligt hudcancer (også i nærmeste familie). Ved brug af antibiotika mod acne, eller andre præparater der øger lysfølsomheden. Ved keloid ardannelse. Ved meget tør eller ødelagt hud. Solbadning eller solarium inden for de sidste 2 uger. Aktiv herpesinflammation på behandlingsområdet. Vi anbefaler forebyggende behandling med tbl. Aciclovir 400 mg x 3, to dage før og 3 dage efter behandling, såfremt der tidligere har været aktiv herpes-udbrud i de områder, der skal behandles. Ikke kontrolleret hormonforstyrrelse. Epilepsi. Fortid med blødnings-forstyrrelser– bløder, kunder med Pacemaker.

FORVENTET RESULTAT

Fraktioneret laser en lige nu en af de mest effktive non-invasive lasere der er på markedet. Den kan bla øge collagen produktionen i huden i meget høj grad, hvorfor den er særdeles effektiv til behandling af hud- rynker (ikke at forveklse med mimiske rynker, disse kræver ofte behandling med Botox) Hvor meget rynkerne kan fjernes eller reduceres, varrierer fra person til person, så det er ikke muligt at sætte nogen form for procentdels reduktion på. Ar behandles effektiv og det samme gør strækmærker. Her gælder samme forhold: nogle mennesker er bedre til at lave ny hud end andre. Fælles for behandlingerne kan siges, at den effekt man har fået er varig, dvs at den ikke pludselig forsvinder. Den naturlige aldring kan laseren selvfølgelig ikke ændre på, lige som forkomsten af eventuelle nye ar eller strækmærker, heller ikke kan forhindres med laseren.